Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Een duik in het forensisch werkveld, vanuit het perspectief van een klinisch psycholoog, een rechter en een client. 

Nederland staat – wereldwijd – goed aangeschreven als het gaat om forensische zorg. In de forensische zorg gaan de behandeling van de mensen die de strafbare feiten hebben begaan en het beveiligen van de maatschappij hand in hand. Het is een complex systeem, dat zowel leidt tot nieuwe kansen als tot een grote afhankelijkheid. Hoe komen mensen eigenlijk in het systeem terecht? Wat is de bedoeling van forensische zorg? Wat zijn ‘aanvaardbare’ risico’s en hoe schatten we die in? Hoe zit het met de positie van forensische cliënten? Tegen welke vooroordelen moeten zij het opnemen bij hun resocialisatie en welke rol spelen naasten en de maatschappij daarbij? 

Als gastsprekers ontvangen we een jurist en (plaatsvervangend) rechter en een ervaringsdeskundige cliënt in de forensisch zorg. 

Dit allemaal met de lekkerste koffie, een heerlijke lunch en een borrel. 

Welke onderwerpen kun je verwachten?

  • De forensische keten in de volledige breedte 
  • Geen dader zonder slachtoffer
  • Waarde en grenzen van risico inschatting
  • Normaliteit in een abnormale context: de impact van het systeem 
  • Het recht op perspectief (en andere pijlers van welzijn) 
  • Hoe de Wet forensische zorg zich verhoudt tot de Wet verplichte ggz
  • Vertrouwen geven én beveiligen: dilemma’s in begeleiding en behandeling

Voor wie?

Interessant voor iedereen en in het bijzonder voor beginnend forensisch psychologen, (forensische) masterstudenten, reclasseringsmedewerkers, casemanagers (bijvoorbeeld bij een For.FACT), basisartsen of AIOS en groepsleiders/verpleegkundigen in de (forensische) zorg.

Door wie?

Eline is klinisch en forensisch psycholoog, pro justitia rapporteur. Eline heeft jarenlange ervaring in het doen van psychologisch onderzoek bij strafzaken en beoordelingen van eventuele verlenging van de tbs maatregel in opdracht van het ministerie van justitie en veiligheid. Daarnaast werkt zij vanaf 2005 voor het Pieter Baan Centrum en is zij supervisor diagnostiek en forensische behandeling in de tbs. 

Asmaa werkt sinds 2012 als jurist voor het Pieter Baan Centrum en is sinds 2018 rechter plaatsvervanger voor de rechtbank Noord Holland. 

Een client in de forensische zorg. Zij kent het systeem van binnenuit en heeft zelf alle verschillende kanten ervaren. 

Praktisch

Het programma duurt van 9.30 tot 16.30 uur. Locatie Astare, Lange Nieuwstraat 10 in Utrecht. Kosten: € 145,- p.p. incl. btw, lunch en borrel. Er is plek voor 14 deelnemers. Bewijs van deelname op aanvraag mogelijk. Aanmelden via academie@astare.nl.