Warme Zorg

Humaniteit kent vele varianten waarbij ik vannacht door heb dat stilte in het diepst kan raken. Elza ligt gelukkig te slapen als ik naast de ingang van haar kamer plaatsneem. Er is mij zojuist verteld dat ik alert moet zijn op kleine bewegingen. Als ze naar het toilet loopt, loop ik mee en controleer ik haar handen. Elza is 23 jaren jong en strijdt de afgelopen 10 jaar tegen het leven. Voor haar is de kracht om zich staande te houden in het leven ondraaglijk geworden.

Door: Roy Plomp

In de rapportage lees ik dat de euthanasieverklaring deze week door de rechter is bekrachtigd; Elza en haar familie kijken samen naar een gepast afscheid van haar leven. De instelling waar ze verblijft wil met warme zorg de laatste periode verzachten en kiezen niet voor een separeer kamer. Elza slaapt door, de hele nacht.
Ik voelde mij vannacht de nachtwaker van een bijzonder persoon die ik niet ken en helaas ook nooit zal leren kennen. In de auto onderweg naar huis word ik overvallen door emotie. Mijn werk vannacht was de diepste wens om niet meer te willen leven, tegen te houden. Gelukkig sliep Elza door. Binnenkort ga je heen naar waar je heen wilt en tot die tijd warme zorg. Ik ben vannacht iets dichterbij de basis van mij werk gekomen, daar ben ik je dankbaar voor.

Dankjewel Elza.